Phileas Fogg zou in dezelfde tijd al ruim twee keer de wereld rond geweest zijn, maar verhuizen op het internet kost zeker een half jaar.

Verhuizen in dit verband komt neer op het aanpassen van de verwijzingen in de index van het megalomane bedrijf dat zich de digitale bibliotheek van Alexandrië waant en dat De Balk hier niet nader zal aanduiden dan met de letter G.

Wie normaal gesproken gaat verhuizen schakelt daarvoor een verhuisbedrijf in of doet het zelf. Mogelijkheden genoeg. Hoe anders ligt dat bij het virtueel verhuizen, van het ene webadres naar het andere. De Balk vond de kosten van een .online domein wat te hoog worden en kocht eerder dit jaar een iets minder duur optrekje, een .site domein. Dan heb je maar één keuze qua verhuisbedrijf in de zoekresultaten en dat is de G. Search Console.

Na het verifiëren van beide domeinen duurt het 180 dagen voordat de zoekmachine naar eigen zeggen alle urls naar het nieuwe domein heeft overgebracht. Aangeraden wordt het oude adres nog minimaal een jaar aan te houden. Welja!

Wie alle diensten van G. zoveel mogelijk probeert te vermijden en om van de verhuisservice gebruik te kunnen maken derhalve alleen de hoogst noodzakelijke accountgegevens invult (een e-mailadres en een naam) wordt het leven behoorlijk zuur gemaakt. Zo begint G. direct al te zeuren dat je leeftijd niet te verifiëren valt. Of er maar even een geldig identificatiebewijs kan worden opgestuurd, een kopie-paspoort of ID. Zo niet, dan wordt bepaalde ‘leeftijdsgevoelige inhoud’ ontoegankelijk gemaakt. Allemaal best G., want De Balk doet verder niets met het account.

Maar bij elke inlog komen er meer vragen, allereerst om een telefoonnummer toe te voegen. Nee. Vervolgens is het account ‘om veiligheidsredenen’ alleen nog te gebruiken als alle gebruikte apparaten aan G. kenbaar worden gemaakt. Nee, ook dat is De Balk niet van plan. Of alle dozen meekomen valt nog te bezien, maar inloggen bij G., dat is er niet meer bij.