Kennelijk was er dit jaar geen ontkomen aan de griep, inclusief alle bijbehorende stadia van fysiek ongemak.

Maar één factor kwam toch als een verrassing, iets dat meestal omschreven wordt als smaakverlies, maar beter kan worden betiteld als een verbittering. Naar het schijnt helpen bittere stoffen de spijsvertering, maar dat kan ook worden overdreven.

Normaal gesproken wordt het Nederlandse drinkwater ervaren als min of meer neutraal van smaak. Door de griep kwam echter ineens een bitter goedje uit de kraan en dat beïnvloedde uiteraard ook de thee, en dan met name soorten die normaal juist een lichtzoete ondertoon hebben, zoals die met venkel, jasmijn of sinaasappel. Een drankje dat hier dan weer relatief weinig onder leed was granenkoffie (chichorei). Alleen een extreme tegenhanger als honing had een verzachtende werking op de verbittering, maar was niet in staat die volledig te neutraliseren. Na een paar dagen kwam het tot een eind.

(Bijpassende muziek: Bitter Streets van Vault).